Kas izraisa riepu nevienmērīgu nodilumu?

Riepas būtībā ir vienīgā lieta starp Jums un šoseju. Riepām ir svarīga loma transportlīdzekļa kopējā darbībā. Tāpēc ir svarīgi veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka riepas ir labā stāvoklī. Jūsu riepas nodilst, un atkarībā no gadalaika un vides elementiem riepas var nodilt nevienmērīgi. 

 

Ir daudzi iemesli, kāpēc riepas nodilst nevienmērīgi, piemēram, nepietiekams spiediens, pārmērīgs spiediens, nepareiza regulēšana un nolietota balstiekārta. Jums kā automašīnas īpašniekam ir jāpārzina priekšlaicīga un nevienmērīga riepu protektora nodiluma iemesli, lai varētu veikt atbilstošus pasākumus situācijas labošanai un pasargāt riepas, transportlīdzekli un sevi. Ja meklējat riepas jaunajai ziemas sezonai, apmeklējiet šo lapu - https://www.riepas.lv/Ziemas-Riepas.  

 

Iekšējo un ārējo riepu nodilums

 

Ja pamanāt, ka riepas pārmērīgi nodilst iekšējās vai ārējās malās, tas var liecināt par to, ka kaut kas nav kārtībā ar riepu regulējumu. Iekšējo un ārējo riepu nodilumu bieži dēvē par sānslīdes vai slīpuma nodilumu. Šāda veida riepu nodilums rodas tad, ja viena no protektora pusēm nodilst ātrāk nekā otra. 

 

Riepas šādi nodilst tāpēc, ka riteņi ir pārāk stipri sasvērti uz vienu pusi. Riteņu un riepu nepareizs izlīdzinājums var radīt ne tikai riepu nodilumu, bet arī problēmas ar balstiekārtu, stūrēšanu un vispārējo drošību. Lai labotu šo konkrēto situāciju, Jums būs jāapmeklē riepu veikals vai serviss, lai pārbaudītu, vai Jūsu transportlīdzeklis nav saistīts ar iespējamām riteņu regulēšanas (savirzes) problēmām. 

 

Vidus riepu nodilums

 

Ja pamanāt, ka riepu vidējā daļa nodilst ātrāk nekā riepu ārējās malas, tas, visticamāk, liecina par to, ka riepās ir pārāk liels spiediens. Citiem vārdiem sakot, Jūsu riepas ir pārpumpētas. Ja riepas ir pārāk piepumpētas, riepu centri vairāk pieskaras ceļam nekā ārējās malas, izraisot pārmērīgu riepu centra nodilumu. Pareizam riepu nodilumam ir svarīgs pareizs spiediens riepās. 

 

Ja neesat pārliecināts, kāds ir pareizais riepu spiediens jūsu riepām/automašīnai, vadītāja sānu durvju kabīnē jābūt uzlīmei. Alternatīvi varat ielūkoties īpašnieka rokasgrāmatā. Atbilstoši noregulējiet riepu spiedienu, kas ļaus izvairīties no iespējamas riepu plīšanas un samazinās priekšlaicīgu riepu bojājumu risku. 

 

Perimetra malas riepu nodilums

 

Ja pamanāt, ka riepu ārējais perimetrs nodilst pārmērīgi straujāk nekā riepu centrs, tas liecina par nepietiekamu spiedienu. Galu galā riepu ārējās malas vairāk saskaras ar ceļu nekā riepu centrs, tāpēc riepu perimetra malas nodilst ātrāk. 

 

Turklāt, ja riepas ir nepietiekami piepumpētas, var tikt bojāta Jūsu balstiekārta vai automašīnas diski. Lai uzlabotu situāciju, piepumpējiet riepas līdz ieteicamajam riepu spiedienam. Jums arī vajadzētu regulāri pārbaudīt riepu spiedienu, lai pārliecinātos, ka riepas nav pārspumpētas vai nepietiekami piepumpētas. 

 

Neaizmirstiet pievērst uzmanību tam, vai nav pārmērīgi nodilušas tikai divu riepu malas. Ja pamanāt šādu nodilumu, iespējams, ka riepas tiek nepareizi rotētas. Riepas vajadzētu rotēt ik pēc 6000 līdz 8000 km vai ik pēc sešiem mēnešiem, atkarībā no tā, kas notiek vispirms. Pareiza riepu rotācija palīdzēs veicināt vienmērīgu protektora nodilumu un pagarināt riepu kalpošanas laiku. 

 

Riepu nodiluma samazināšana

 

Ja riepu protektorā šur un tur pamanāt riepu padziļinājumus (kausiņus), visticamāk, ir bojāta balstiekārta. Padomājiet un apsveriet, vai Jūsu transportlīdzeklis pēdējā laikā nav lēkājuši augšup un lejup un triecienus uzņēma spēcīgāk nekā parasti. Vai nesen esat salīdzinoši spēcīgi uzbraucis kādai bedrei vai apmalei? 

 

Ja transportlīdzeklis nav braucis tik mierīgi, iespējams, ir nolietojusies balstiekārta vai ir salūzusi kāda balstiekārtas sastāvdaļa, kā rezultātā riepas ir sasprēgājušas. Galu galā Jums būs jāieplāno vizīte servisa centrā, lai veiktu remontu. 

http://fiatforum.lv/http://fiatforum.lv/


Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Copyright © 2020 AvtoBan.lv All Rights Reserved.
Powered by DLE | Kontakti
▲ Наверх